donderdag 18 mei 2017

Mededeling:

Dinsdag 23/5 om 8.40 uur: de bagage van de kinderen van de derde kleuterklas voor de sleep-in meebrengen aub. De stagiaires maken de bedden 's morgens al klaar.

22 - 23 - 24/5 zijn het tuindagen: gelieve de kinderen kledij aan te trekken die vuil mag worden. De kinderen mogen tuingereedschap en tuinhandschoenen meebrengen als ze dit willen (gelieve deze te voorzien van de naam).

Ik ben op zoek naar potjes met en zonder deksel (boter, smeerkaas, yoghurt, ...) en naar kleine flesjes van vb. water, ...

Mededeling:

 Beste ouder(s),                                                                                                          11/05/2017

 
De laatste jaren komt kinkhoest opnieuw vaker voor in Vlaanderen. Een leerling van de klas van uw dochter/zoon heeft kinkhoest. Dit is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen.

In het begin lijkt kinkhoest op een gewone verkoudheid, daarna begint het hoesten. Bij jonge kinderen die niet gevaccineerd zijn, treden na 1 tot 2 weken hevige hoestbuien op met typische, gierende inademing na enkele hoeststoten. Het hoesten is ’s nachts vaak het felst en kan maanden aanhouden.
In België hebben de meeste mensen met kinkhoest niet de typische ziekteverschijnselen zoals hierboven beschreven. Oudere (gevaccineerde) kinderen en (jong)volwassenen hebben vaak enkel een langdurige prikkelhoest. Heel jonge baby’s kunnen soms stoppen met ademhalen of blauw verkleuren, zonder daarbij te hoesten. Door het zuurstoftekort kan hersenbeschadiging optreden bij jonge baby’s.

Kinkhoest wordt overgedragen via hoesten en niezen. Het duurt meestal 7 tot 10 dagen vooraleer iemand zelf ziek wordt na contact met iemand met kinkhoest.

In Vlaanderen worden kinderen meerdere malen gevaccineerd tegen kinkhoest: als baby, in het eerste leerjaar en in het derde middelbaar. Het CLB kijkt bij elk medisch onderzoek na of uw kind alle aanbevolen vaccinaties kreeg. Als er vaccins ontbreken bij uw kind, wordt u hiervan verwittigd.
Twijfelt u of uw kind de aanbevolen vaccins kreeg? Wilt u dat we het ontbrekende vaccin tegen kinkhoest alsnog toedienen? Neem gerust contact voor meer informatie.

Indien uw kind één van de bovenvermelde klachten vertoont, raden we aan uw huisarts of kinderarts te raadplegen. Als er in het gezin van een persoon met kinkhoest kinderen wonen met een verhoogd risico op verwikkelingen (jonge baby’s of kinderen met ernstig hart- of longlijden), dan kan uw arts een antibioticum voorschrijven voor alle gezinsleden om besmetting te proberen voorkomen.

Omdat kinderen jonger dan 1 jaar een grote kans hebben op ernstige verwikkelingen, moet men bij verdenking van kinkhoest contact met jonge baby’s vermijden.

Een kind met kinkhoest mag niet naar school komen tot 21 dagen na de start van het hoesten. Als de kinkhoest snel wordt vastgesteld, kan een antibioticum gegeven worden om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Uw kind kan dan 5 dagen na de start van het antibioticum al naar school.

Om de overdracht van besmettelijke ziekten te voorkomen is het altijd belangrijk om vaak de handen te wassen, een papieren zakdoek te gebruiken bij niezen en te hoesten in de elleboogplooi

Voor verdere vragen kan u steeds terecht bij het CLB op het telefoonnummer 013/311844

Met vriendelijke groeten,

An Lelièvre, arts                                                                               Linda Janssens, PMW